Kwaliteitsindicatoren voor de Geesteswetenschappen QRiH

kun je laten zien wat de kwaliteit en de relevantie van onderzoek in de geesteswetenschappen is? In een werkgroep met Frank van Vree (NIOD) als voorzitter, Thed van Leeuwen (CWTS) en Jack Spaapen (KNAW) heb ik gewerkt aan een nieuw en zeer innovatief systeem hiervoor. Daarbij waren maar liefst 17 onderzoeksscholen betrokken en meer dan 200 vooraanstaande onderzoekers.

Op de website van Quality and Relevance in the Humanities, kunt u de resultaten zien. Het voornaamste en vernieuwende aspect is dat zelf-evaluaties een vrije vorm krijgen, – het narratief. Zo wordt ruimte gemaakt voor de grote diversiteit in uitkomsten van onderzoek. Geesteswetenschappen publiceren niet alleen tijdschriftartikelen, maar ook boeken, catalogi, films, databases, documentaires en meer. En er komt ruimte om de maatschappelijke en wetenschappelijke aspecten van kwaliteit en relevantie in samenhang te beschrijven.

In het QRiH systeem hebben we voor al deze uitkomsten van onderzoek indicatoren gedefinieerd in de vorm van begripsomschrijvingen en definities en geven we aan wat belangrijke communicatieplatforms zijn, zoals tijdschriften en uitgeverijen. Het narratief kan zo geschreven worden met behulp van concrete gegevens en evidenties: niet vrijblijvend, wel vrij.

Geïnteresseerd?

Welke bijdrage is van belang en wat is het effect ervan? Hoe kun je onderzoek goed evalueren?

‘Geesteswetenschappen publiceren niet alleen tijdschriftartikelen,
maar ook boeken, catalogi, films, databases, documentaires en meer.’